Öva i resultattjänsten VALAS

Syftet med att öva

Som ansvarig för församlingens användning av resultattjänsten VALAS övar man på egen hand så att användningen går smidigt när det är dags att övergå till produktionsanvändningen.

Under övningstiden kan man tryggt pröva sig fram i systemet. Man kan mata in påhittade uppgifter (t.ex. röstningsställen, listor, kandidater, antal röster osv.), godkänna resultat och ta ut rapporter.

Övningstid
VALAS-systemet är tillgängligt för övning 15.8–12.9.2018. Därefter färdigställer Kyrkostyrelsen systemet för produktionsanvändning. Efter övningstiden raderar Kyrkostyrelsen alla uppgifter som matats in.

Du kan även öva lördag och söndag 8–9.9.

OBS! Resultattjänsten VALAS är stängd för övning pga. ändringsarbeten följande fredagar:

• fredag 24.8
  • fredag 31.8
  • fredag 7.9

VALAS öppnas för produktionsanvändning 17.9.2018. Då för ansvarspersonen in de riktiga uppgifterna för församlingen (församlingens basuppgifter, listor, kandidater, eventuella röstningsområden och röstningsställen).

Checklista för VALAS
Kontrollera i tid att:

• du använder församlingens dator
  • datorn är uppdaterad
  • du har Internet Explorer 11 eller nyaste versionen av Chrome installerad
  • du har direktkontakt till Kyrknätet
  • du har tillgång till användarinstruktionerna för VALAS

Resultattjänsten VALAS finns på adressen https://vaalilaskenta.kirkko.verkko

Användarnamn och lösenord (för församlingens VALAS -kontaktperson)
Användarnamn och lösenord: Eget z-användarnamn och tillhörande lösenord. Möjligtvis också nytt zx-användarnamn och tillhörande lösenord. Du har fått det nya zx-användarnamnet via ditt IT-område.

Vad kan man öva?
Under övningen matar du in alla uppgifter, godkänner resultatet och skriver ut rapporterna.

Instruktioner
Instruktionerna för resultattjänsten VALAS finns även i programmet i övre högra hörnet under frågetecknet. Tryck på frågetecknet!

Support i problemsituationer
Vi besvarar frågor om resultattjänsten VALAS via e-postadressen Valas tuki/Valas stöd: valas.kirkkohallitus@evl.fi. På denna adress får man både svenskspråkig och finskspråkig hjälp. Frågorna besvaras i huvudsak måndag – fredag kl. 9–11 och 14–16. Klistra vid behov in en skärmdump av problemsituationen i e-postmeddelandet om möjligt.